Solbeskyttelse – ikke gå fra barn eller hund i bilen.

Nå er det strålende sol og sommervær i nesten hele Norge. Hvert eneste år hører vi om triste saker der hunder og noen ganger også barn blir låst inne i bilen fordi mor eller far bare skal et eller annet og de innelåste familiemedlemmene får heteslag og noen ganger dør mens de venter. De heldige blir oppdaget av forbipasserende som tar ansvar.

Om du ser en innelåst hund eller et barn i en varm bil, vis ansvar og bry deg! Noah har delt masse nyttig informasjon om hva vi skal gjøre om vi oppdager dyr eller for den saks skyld barn i varme biler. Skal bare…. rettferdiggjør ikke å gå fra noen i varme biler.

Hvor varmt kan det bli i en bil?

tabell hund i bil

Hvordan ser du at en hund er overopphetet?

Tegn på at hunden er overopphetet kan være at den:

 • er ustø
 • peser kraftig
 • er forvirret
 • har tørre og røde slimhinner i øyne og munn
 • har høy kroppstemperatur
 • har økt puls

I alvorlige tilfeller vil hunden besvime og miste bevisstheten.

Hva gjør du hvis du ser en hund i en varm bil?

 • Se om bilens eier er i nærheten.
 • Hvis ikke, få eiernes nummer ved å sende SMS med «REGNR», mellomrom og registreingsnummeret (f.eks. «REGNR AA12345″ til 2282 og be eier komme snarest. Vent ved bilen til eier kommer.
 • Hvis du ikke får tak i eier, kontakt politiet på telefon 02800 eller Mattilsynet på telefon 22 40 00 00. Lagre gjerne disse telefonnummerene på telefonen din.
 • Dersom hunden lider og du verken får kontakt med eier eller politi, kan du bryte deg inn i bilen for å redde ut dyret. (Det er lov å bryte seg inn i en bil for å redde ut et dyr som lider, men husk at du må være forberedt på å forklare deg for politiet om hvorfor innbrudd var nødvendig.)

Hva gjør du med en hund som er overopphetet?

 • Sørg for at hunden får vann så fort som mulig, og at hele hundens kropp blir vætet – enten ved å dusje den, dekke den med et vått håndkle eller legge den i et badekar. Pass på at vannet ikke er for kaldt, da hunden kan gå inn i sjokk. Ikke bruk is. Hunden bør kjøles ned til 39 grader.
 • Det er viktig at hunden får oppfølging av veterinær ved alvorlige tilfeller av overoppheting, da den kan ha behov for væsketilførsel eller medisiner.

Legg igjen en kommentar